
PRZEPISY ZANUSSI NA WYPIEKI Z WYKORZYSTANIEM PARY
DODATEK PARY – ŁATWY SPOSÓB NA DOSKONAŁY SMAK.
Poznaj nasze przepisy na apetyczną focaccię, delikatne brioszki i chlebek pita, który będzie doskonale smakował z Twoim ulubionym dipem. Wszystkie wypieki z łatwością przygotujesz w wielofunkcyjnym piekarniku Zanussi PlusSteam.

FOCACCIA Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ
CIASTO
328 g jasnej mąki chlebowej
240 g letniej wody
7 g drobnej soli morskiej
3 g świeżych drożdży
22 g oleju
DODATKI
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 pęczek bazylii
Oliwa do polania
Sól morka w płatkach
Semolina do oprószenia

Focaccia doskonale smakuje sama, lekko zamoczona w oliwie. Ale możesz również spróbować jej kurczakiem z pancettą isalsą z avocado.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

PIECZENIE
1. Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 230°C*.
2. Skropić ciasto oliwą i oprószyć płatkami soli morskiej.
3. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.
Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 240°C. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.

ŁATWA PITA (dla 6 osób)
CIASTO
350 g jasnej mąki chlebowej
220 g letniej wody
16 g oleju
7 g drobnej soli morskiej
7 g świeżych drożdży

Ten pyszny chleb wywodzący się z Bliskiego Wschodu to doskonały pomysł na przekąskę z przyjaciółmi. Zwłaszcza w połączeniu z ulubionym dipem i jagnięcymi szaszłykami.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

PIECZENIE

ŚWIEŻE BAGIETKI (DLA 4 OSÓB)
CIASTO
432 g jasnej mąki chlebowej
40 g jasnej mąki żytniej
310 g letniej wody
9 g drobnej soli morskiej
9 g świeżych drożdży
Semolina do oprószenia

Podaj świeże bagietki z czym tylko zechcesz – np. wspaniale smakują z powoli pieczoną wieprzowiną barbecue, sałatką red coleslaw z czerwonej kapusty oraz dżemem z chilli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

PIECZENIE

ZŁOCISTE BRIOSZKI
CIASTO
350 g jasnej mąki chlebowej
36 g cukru pudru
7 g drobnej soli morskiej
10 g świeżych drożdży
48 g mleka
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
105 g miękkiego masła
DO POSMAROWANIA
1 jajko
Szczypta soli

A gdyby tak wykorzystać brioszki do przyrządzenia wspaniałych hamburgerów? Wystarczy włożyć do środka dużego, soczystego burgera, ulubiony ser, sosy i sałatę. To proste.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

PIECZENIE
1. Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 200°C*.
2. Lekko posmarować bułki ubitym jajkiem (ewentualnie posypać sezamem).
3. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec przez 10-15 minut na złotobrązowy kolor.
*Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 240°C. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.

KLASYCZNY CHLEB
CIASTO
490 g jasnej mąki chlebowej
320 g letniej wody
10 g drobnej soli morskiej
10 g świeżych drożdży
20 g masła lub smalcu

A gdyby tak położyć na Twój klasyczny chleb mieszaninę sera, mąki, pieprzu i sosów, aby przyrządzić pikantne walijskie grzanki z serem?
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

PIECZENIE

PROSTA CIABATTA
CIASTO
330 g jasnej mąki chlebowej
240 g letniej wody
7 g świeżych drożdży
3 g drobnej soli morskiej
16 g oliwy z oliwek

Jednym z najlepszych sposobów na pyszną ciabattę jest podanie jej z grillowanym chorizo, peperonatą i rukolą.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

PIECZENIE

CHLEB Z ZIARNAMI
CIASTO
455 g jasnej mąki chlebowej
50 g pszennej mąki razowej
325 g letniej wody
10 g drobnej soli morskiej
10 g świeżych drożdży
CHRUPIĄCA SKÓRKA Z ZIARNAMI
50 g ziaren dyni
50 g ziaren sezamu
50 g ziaren maku
50 g ziaren słonecznika

Chleb z ziarnami jest idealnym dodatkiem do aromatycznej i pełnej smaku zupy z pieczonych buraków.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

PIECZENIE
1. Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 230°C*.
2. Umieścić blachę w piekarniku, po 10 sekundach zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.
*Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 230°C. Umieścić blachę w piekarniku i po 10 sekundach zmniejszyć temperaturę do 200 C. Piec przez 15-20 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.