PRZEPISY ZANUSSI NA WYPIEKI Z WYKORZYSTANIEM PARY
DODATEK PARY – ŁATWY SPOSÓB NA DOSKONAŁY SMAK.
Poznaj nasze przepisy na apetyczną focaccię, delikatne brioszki i chlebek pita, który będzie doskonale smakował z Twoim ulubionym dipem. Wszystkie wypieki z łatwością przygotujesz w wielofunkcyjnym piekarniku Zanussi PlusSteam.

FOCACCIA Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ
CIASTO
328 g jasnej mąki chlebowej
240 g letniej wody
7 g drobnej soli morskiej
3 g świeżych drożdży
22 g oleju
DODATKI
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 pęczek bazylii
Oliwa do polania
Sól morka w płatkach
Semolina do oprószenia

Focaccia doskonale smakuje sama, lekko zamoczona w oliwie. Ale możesz również spróbować jej kurczakiem z pancettą isalsą z avocado.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Umieścić wszystkie składniki w misie do mieszania z założonym mieszadłem hakowym. Sól i drożdże nie powinny bezpośrednio stykać się ze sobą do czasu rozpoczęcia mieszania ciasta.
2. Mieszać ciasto przez 5 minut z niską prędkością, a następnie przez kolejne 6 minuty z wyższą prędkością.
3. Przełożyć ciasto do posmarowanej oliwą misy i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Delikatnie zawinąć ciasto w kształt koperty po upływie jednej i dwóch godzin.
4. Pozostawić ciasto, aby „odpoczęło” przez 15 minut, a następnie zrobić na całej powierzchni chleba wgłębienia palcami, wciskając w nie bazylię i pomidorki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.

PIECZENIE
1. Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 230°C*.
2. Skropić ciasto oliwą i oprószyć płatkami soli morskiej.
3. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.
Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 240°C. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.

ŁATWA PITA (dla 6 osób)
CIASTO
350 g jasnej mąki chlebowej
220 g letniej wody
16 g oleju
7 g drobnej soli morskiej
7 g świeżych drożdży

Ten pyszny chleb wywodzący się z Bliskiego Wschodu to doskonały pomysł na przekąskę z przyjaciółmi. Zwłaszcza w połączeniu z ulubionym dipem i jagnięcymi szaszłykami.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umieścić wszystkie składniki w misie do mieszania z założonym mieszadłem hakowym. Sól i drożdże nie powinny stykać się ze sobą do czasu rozpoczęcia mieszania ciasta.
Mieszać ciasto przez 5 minut z niską prędkością, a następnie przez kolejne 2 minuty z wyższą prędkością.
Przełożyć ciasto do lekko posmarowanej oliwą misy i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny (zagnieść ciasto do środka po upływie godziny i dwóch godzin).
Podzielić ciasto na 100-gramowe porcje, nadać im okrągły kształt na lekko oprószonym mąką blacie i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Za pomocą wałka rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, oprószyć mąką i przełożyć na blachę do pieczenia.

PIECZENIE
1. Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 220°C*.
2. Umieścić blachę w piekarniku i piec przez 10-15 lub do czasu, aż ciasto przybierze kulisty kształt.
3. Po zakończeniu pieczenia zdjąć pitę z blachy, przykryć czystą ściereczką kuchenną i zaczekać, aż ostygnie.
Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 220°C. Piec przez 15-20 minut lub do czasu, aż ciasto przybierze kulisty kształt. Po zakończeniu pieczenia zdjąć pitę z blachy, położyć na czystej ściereczce kuchennej, przykryć drugą ściereczką i zaczekać, aż pita ostygnie.

ŚWIEŻE BAGIETKI (DLA 4 OSÓB)
CIASTO
432 g jasnej mąki chlebowej
40 g jasnej mąki żytniej
310 g letniej wody
9 g drobnej soli morskiej
9 g świeżych drożdży
Semolina do oprószenia

Podaj świeże bagietki z czym tylko zechcesz – np. wspaniale smakują z powoli pieczoną wieprzowiną barbecue, sałatką red coleslaw z czerwonej kapusty oraz dżemem z chilli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Umieścić wszystkie składniki w misie do mieszania z założonym mieszadłem hakowym. Sól i drożdże nie powinny bezpośrednio stykać się ze sobą do czasu rozpoczęcia mieszania ciasta.
2. Wyrabiać ciasto przez 5 minut z niską prędkością, a następnie przez kolejne 4 minuty z wyższą prędkością.
3. Przełożyć ciasto do posmarowanej oliwą misy i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny (zagnieść ciasto do środka, formując kształt koperty, po upływie godziny i dwóch godzin).
4. Podzielić ciasto na 200-gramowe porcje na oprószonym mąką blacie i pozostawić na kolejne 30 minut przykryte folią spożywczą.
5. Ostatni raz zagnieść ciasto do środka, a następnie rozciągnąć, złożyć i uformować w kształt bagietki na oprószonym mąką blacie. Położyć na blasze oprószonej semoliną, tak aby miejsce łączenia cista znalazło się na spodzie. Używając sitka, oprószyć bagietki lekko mąką, a następnie przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

PIECZENIE
Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 230°C*.
Używając małego ostrego noża, wykonać dwa nacięcia wzdłuż bagietki – jedno z przodu, a drugie pośrodku.
Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.
*Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 240°C. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.

ZŁOCISTE BRIOSZKI
CIASTO
350 g jasnej mąki chlebowej
36 g cukru pudru
7 g drobnej soli morskiej
10 g świeżych drożdży
48 g mleka
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
105 g miękkiego masła
DO POSMAROWANIA
1 jajko
Szczypta soli

A gdyby tak wykorzystać brioszki do przyrządzenia wspaniałych hamburgerów? Wystarczy włożyć do środka dużego, soczystego burgera, ulubiony ser, sosy i sałatę. To proste.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Umieścić wszystkie składniki, z wyjątkiem masła, w misie do mieszania z założonym mieszadłem hakowym. Sól i drożdże nie powinny bezpośrednio stykać się ze sobą do czasu rozpoczęcia mieszania ciasta.
2. Wyrabiać ciasto przez 5 minut z niską prędkością, a następnie przez kolejne 4 minuty z wyższą prędkością.
3. Dodawać powoli masło z ustawioną niską prędkością, aż całość będzie dokładnie wymieszana.
4. Przełożyć ciasto do lekko posmarowanej oliwą misy i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny (zagnieść ciasto do środka, formując kształt koperty, po upływie godziny i dwóch godzin).
5. Podzielić ciasto na 100-gramowe porcje. Nadać im kolisty kształt na lekko oprószonym mąką blacie, a następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy na wyrośnięcie ciasta. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

PIECZENIE
1. Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 200°C*.
2. Lekko posmarować bułki ubitym jajkiem (ewentualnie posypać sezamem).
3. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec przez 10-15 minut na złotobrązowy kolor.
*Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 240°C. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.

KLASYCZNY CHLEB
CIASTO
490 g jasnej mąki chlebowej
320 g letniej wody
10 g drobnej soli morskiej
10 g świeżych drożdży
20 g masła lub smalcu

A gdyby tak położyć na Twój klasyczny chleb mieszaninę sera, mąki, pieprzu i sosów, aby przyrządzić pikantne walijskie grzanki z serem?
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Umieścić wszystkie składniki w misie do mieszania z założonym mieszadłem hakowym. Sól i drożdże nie powinny stykać się ze sobą do czasu rozpoczęcia mieszania ciasta.
2. Mieszać ciasto przez 5 minut z niską prędkością, a następnie przez kolejne 4 minuty z wyższą prędkością.
3. Przełożyć ciasto do posmarowanej oliwą misy i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny (zagnieść ciasto do środka po upływie godziny i dwóch godzin).
4. Umieścić w natłuszczonej foremce do chleba (1 kg), tak aby miejsce łączenia ciasta znalazło się na dole, oprószyć powierzchnię mąką i przykryć folią spożywczą. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

PIECZENIE
1. Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 220°C*.
2. Małym ostrym nożem wykonać płytkie nacięcie pośrodku bochenka.
3. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20-25 minut.
*Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 220°C. Umieścić blachę w piekarniku i zmniejszyć temperaturę do 200 C. Piec przez 20-25 minut, wyjąć ciasto z formy, ponownie włożyć do piekarnika i piec, aż będzie mieć złotobrązowy kolor.

PROSTA CIABATTA
CIASTO
330 g jasnej mąki chlebowej
240 g letniej wody
7 g świeżych drożdży
3 g drobnej soli morskiej
16 g oliwy z oliwek

Jednym z najlepszych sposobów na pyszną ciabattę jest podanie jej z grillowanym chorizo, peperonatą i rukolą.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Umieścić wszystkie składniki w misie do mieszania z założonym mieszadłem hakowym. Sól i drożdże nie powinny stykać się ze sobą do czasu rozpoczęcia mieszania ciasta.
2. Wyrabiać ciasto przez 5 minut z niską prędkością, a następnie przez kolejne 4 minuty z wyższą prędkością.
3. Przełożyć ciasto do lekko posmarowanej oliwą misy i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Delikatnie zawinąć ciasto w kształt koperty po upływie jednej i dwóch godzin.
4. Wyłożyć ciasto na dobrze oprószoną mąką blachę i ponownie zawinąć w kształt koperty, a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż zwiększy objętość o 50%.

PIECZENIE
1. Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 240°C*.
2. Delikatnie podnieść, obrócić, rozciągnąć i ułożyć ciasto na ciabattę na czystej blasze oprószonej gruboziarnistą semoliną.
3. Umieścić blachę w wielofunkcyjnym piekarniku z funkcją PlusSteam i zmniejszyć temperaturę do 220°C. Piec przez 15-20 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
*Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 240°C. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.

CHLEB Z ZIARNAMI
CIASTO
455 g jasnej mąki chlebowej
50 g pszennej mąki razowej
325 g letniej wody
10 g drobnej soli morskiej
10 g świeżych drożdży
CHRUPIĄCA SKÓRKA Z ZIARNAMI
50 g ziaren dyni
50 g ziaren sezamu
50 g ziaren maku
50 g ziaren słonecznika

Chleb z ziarnami jest idealnym dodatkiem do aromatycznej i pełnej smaku zupy z pieczonych buraków.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Umieścić wszystkie składniki w misie do mieszania z założonym mieszadłem hakowym. Sól i drożdże nie powinny stykać się ze sobą do czasu rozpoczęcia mieszania ciasta.
2. Wyrabiać ciasto przez 5 minut z niską prędkością, a następnie przez kolejne 4 minuty z wyższą prędkością.
3. Przełożyć ciasto do posmarowanej oliwą misy i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny (zagnieść ciasto do środka po upływie godziny i dwóch godzin).
4. Przełożyć ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką. Uformować ciasto w kwadrat, a następnie zawinąć górną i dolną część do środka i zrolować w kształt bochenka, naciskając z góry na końce, aby je zaokrąglić.
5. Wymieszać ze sobą wszystkie ziarna na dużej tacy. Zrolować bochenek na czystym wilgotnym ręczniku, a następnie obtoczyć go w mieszance ziaren. Położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (tak, aby miejsce łączenia ciasta znalazło się na spodzie) i przykryć folią spożywczą. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.

PIECZENIE
1. Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 230°C*.
2. Umieścić blachę w piekarniku, po 10 sekundach zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.
*Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 230°C. Umieścić blachę w piekarniku i po 10 sekundach zmniejszyć temperaturę do 200 C. Piec przez 15-20 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.