PRZEPISY ZANUSSI NA WYPIEKI Z WYKORZYSTANIEM PARY

DODATEK PARY – ŁATWY SPOSÓB NA DOSKONAŁY SMAK.

Poznaj nasze przepisy na apetyczną focaccię, delikatne brioszki i chlebek pita, który będzie doskonale smakował z Twoim ulubionym dipem. Wszystkie wypieki z łatwością przygotujesz w wielofunkcyjnym piekarniku Zanussi PlusSteam.

FOCACCIA Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ

CIASTO

328 g jasnej mąki chlebowej

240 g letniej wody

7 g drobnej soli morskiej

3 g świeżych drożdży

22 g oleju

DODATKI

1 opakowanie pomidorków koktajlowych

1 pęczek bazylii

Oliwa do polania

Sól morka w płatkach

Semolina do oprószenia

Focaccia doskonale smakuje sama, lekko zamoczona w oliwie. Ale możesz również spróbować jej kurczakiem z pancettą isalsą z avocado.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Umieścić wszystkie składniki w misie do mieszania z założonym mieszadłem hakowym. Sól i drożdże nie powinny bezpośrednio stykać się ze sobą do czasu rozpoczęcia mieszania ciasta.

2. Mieszać ciasto przez 5 minut z niską prędkością, a następnie przez kolejne 6 minuty z wyższą prędkością.

3. Przełożyć ciasto do posmarowanej oliwą misy i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Delikatnie zawinąć ciasto w kształt koperty po upływie jednej i dwóch godzin.

4. Pozostawić ciasto, aby „odpoczęło” przez 15 minut, a następnie zrobić na całej powierzchni chleba wgłębienia palcami, wciskając w nie bazylię i pomidorki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.


PIECZENIE

1. Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 230°C*.

2. Skropić ciasto oliwą i oprószyć płatkami soli morskiej.

3. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.

Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 240°C. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.

ŁATWA PITA (dla 6 osób)

CIASTO

350 g jasnej mąki chlebowej

220 g letniej wody

16 g oleju

7 g drobnej soli morskiej

7 g świeżych drożdży

Ten pyszny chleb wywodzący się z Bliskiego Wschodu to doskonały pomysł na przekąskę z przyjaciółmi. Zwłaszcza w połączeniu z ulubionym dipem i jagnięcymi szaszłykami.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Umieścić wszystkie składniki w misie do mieszania z założonym mieszadłem hakowym. Sól i drożdże nie powinny stykać się ze sobą do czasu rozpoczęcia mieszania ciasta.

Mieszać ciasto przez 5 minut z niską prędkością, a następnie przez kolejne 2 minuty z wyższą prędkością.

Przełożyć ciasto do lekko posmarowanej oliwą misy i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny (zagnieść ciasto do środka po upływie godziny i dwóch godzin).

Podzielić ciasto na 100-gramowe porcje, nadać im okrągły kształt na lekko oprószonym mąką blacie i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Za pomocą wałka rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, oprószyć mąką i przełożyć na blachę do pieczenia.


PIECZENIE

1. Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 220°C*.

2. Umieścić blachę w piekarniku i piec przez 10-15 lub do czasu, aż ciasto przybierze kulisty kształt.

3. Po zakończeniu pieczenia zdjąć pitę z blachy, przykryć czystą ściereczką kuchenną i zaczekać, aż ostygnie.

Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 220°C. Piec przez 15-20 minut lub do czasu, aż ciasto przybierze kulisty kształt. Po zakończeniu pieczenia zdjąć pitę z blachy, położyć na czystej ściereczce kuchennej, przykryć drugą ściereczką i zaczekać, aż pita ostygnie.

ŚWIEŻE BAGIETKI (DLA 4 OSÓB)

CIASTO

432 g jasnej mąki chlebowej

40 g jasnej mąki żytniej

310 g letniej wody

9 g drobnej soli morskiej

9 g świeżych drożdży

Semolina do oprószenia

Podaj świeże bagietki z czym tylko zechcesz – np. wspaniale smakują z powoli pieczoną wieprzowiną barbecue, sałatką red coleslaw z czerwonej kapusty oraz dżemem z chilli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Umieścić wszystkie składniki w misie do mieszania z założonym mieszadłem hakowym. Sól i drożdże nie powinny bezpośrednio stykać się ze sobą do czasu rozpoczęcia mieszania ciasta.

2. Wyrabiać ciasto przez 5 minut z niską prędkością, a następnie przez kolejne 4 minuty z wyższą prędkością.

3. Przełożyć ciasto do posmarowanej oliwą misy i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny (zagnieść ciasto do środka, formując kształt koperty, po upływie godziny i dwóch godzin).

4. Podzielić ciasto na 200-gramowe porcje na oprószonym mąką blacie i pozostawić na kolejne 30 minut przykryte folią spożywczą.

5. Ostatni raz zagnieść ciasto do środka, a następnie rozciągnąć, złożyć i uformować w kształt bagietki na oprószonym mąką blacie. Położyć na blasze oprószonej semoliną, tak aby miejsce łączenia cista znalazło się na spodzie. Używając sitka, oprószyć bagietki lekko mąką, a następnie przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.


PIECZENIE

Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 230°C*.

Używając małego ostrego noża, wykonać dwa nacięcia wzdłuż bagietki – jedno z przodu, a drugie pośrodku.

Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.

*Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 240°C. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.

ZŁOCISTE BRIOSZKI

CIASTO

350 g jasnej mąki chlebowej

36 g cukru pudru

7 g drobnej soli morskiej

10 g świeżych drożdży

48 g mleka

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

105 g miękkiego masła

DO POSMAROWANIA

1 jajko

Szczypta soli

A gdyby tak wykorzystać brioszki do przyrządzenia wspaniałych hamburgerów? Wystarczy włożyć do środka dużego, soczystego burgera, ulubiony ser, sosy i sałatę. To proste.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Umieścić wszystkie składniki, z wyjątkiem masła, w misie do mieszania z założonym mieszadłem hakowym. Sól i drożdże nie powinny bezpośrednio stykać się ze sobą do czasu rozpoczęcia mieszania ciasta.

2. Wyrabiać ciasto przez 5 minut z niską prędkością, a następnie przez kolejne 4 minuty z wyższą prędkością.

3. Dodawać powoli masło z ustawioną niską prędkością, aż całość będzie dokładnie wymieszana.

4. Przełożyć ciasto do lekko posmarowanej oliwą misy i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny (zagnieść ciasto do środka, formując kształt koperty, po upływie godziny i dwóch godzin).

5. Podzielić ciasto na 100-gramowe porcje. Nadać im kolisty kształt na lekko oprószonym mąką blacie, a następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy na wyrośnięcie ciasta. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.


PIECZENIE

1. Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 200°C*.

2. Lekko posmarować bułki ubitym jajkiem (ewentualnie posypać sezamem).

3. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec przez 10-15 minut na złotobrązowy kolor.

*Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 240°C. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.

KLASYCZNY CHLEB

CIASTO

490 g jasnej mąki chlebowej

320 g letniej wody

10 g drobnej soli morskiej

10 g świeżych drożdży

20 g masła lub smalcu

A gdyby tak położyć na Twój klasyczny chleb mieszaninę sera, mąki, pieprzu i sosów, aby przyrządzić pikantne walijskie grzanki z serem?

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Umieścić wszystkie składniki w misie do mieszania z założonym mieszadłem hakowym. Sól i drożdże nie powinny stykać się ze sobą do czasu rozpoczęcia mieszania ciasta.

2. Mieszać ciasto przez 5 minut z niską prędkością, a następnie przez kolejne 4 minuty z wyższą prędkością.

3. Przełożyć ciasto do posmarowanej oliwą misy i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny (zagnieść ciasto do środka po upływie godziny i dwóch godzin).

4. Umieścić w natłuszczonej foremce do chleba (1 kg), tak aby miejsce łączenia ciasta znalazło się na dole, oprószyć powierzchnię mąką i przykryć folią spożywczą. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.


PIECZENIE

1. Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 220°C*.

2. Małym ostrym nożem wykonać płytkie nacięcie pośrodku bochenka.

3. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20-25 minut.

*Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 220°C. Umieścić blachę w piekarniku i zmniejszyć temperaturę do 200 C. Piec przez 20-25 minut, wyjąć ciasto z formy, ponownie włożyć do piekarnika i piec, aż będzie mieć złotobrązowy kolor.

PROSTA CIABATTA

CIASTO

330 g jasnej mąki chlebowej

240 g letniej wody

7 g świeżych drożdży

3 g drobnej soli morskiej

16 g oliwy z oliwek

Jednym z najlepszych sposobów na pyszną ciabattę jest podanie jej z grillowanym chorizo, peperonatą i rukolą.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Umieścić wszystkie składniki w misie do mieszania z założonym mieszadłem hakowym. Sól i drożdże nie powinny stykać się ze sobą do czasu rozpoczęcia mieszania ciasta.

2. Wyrabiać ciasto przez 5 minut z niską prędkością, a następnie przez kolejne 4 minuty z wyższą prędkością.

3. Przełożyć ciasto do lekko posmarowanej oliwą misy i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Delikatnie zawinąć ciasto w kształt koperty po upływie jednej i dwóch godzin.

4. Wyłożyć ciasto na dobrze oprószoną mąką blachę i ponownie zawinąć w kształt koperty, a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż zwiększy objętość o 50%.


PIECZENIE

1. Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 240°C*.

2. Delikatnie podnieść, obrócić, rozciągnąć i ułożyć ciasto na ciabattę na czystej blasze oprószonej gruboziarnistą semoliną.

3. Umieścić blachę w wielofunkcyjnym piekarniku z funkcją PlusSteam i zmniejszyć temperaturę do 220°C. Piec przez 15-20 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.

*Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 240°C. Umieścić blachę w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.

CHLEB Z ZIARNAMI

CIASTO

455 g jasnej mąki chlebowej

50 g pszennej mąki razowej

325 g letniej wody

10 g drobnej soli morskiej

10 g świeżych drożdży

CHRUPIĄCA SKÓRKA Z ZIARNAMI

50 g ziaren dyni

50 g ziaren sezamu

50 g ziaren maku

50 g ziaren słonecznika

Chleb z ziarnami jest idealnym dodatkiem do aromatycznej i pełnej smaku zupy z pieczonych buraków.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Umieścić wszystkie składniki w misie do mieszania z założonym mieszadłem hakowym. Sól i drożdże nie powinny stykać się ze sobą do czasu rozpoczęcia mieszania ciasta.

2. Wyrabiać ciasto przez 5 minut z niską prędkością, a następnie przez kolejne 4 minuty z wyższą prędkością.

3. Przełożyć ciasto do posmarowanej oliwą misy i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny (zagnieść ciasto do środka po upływie godziny i dwóch godzin).

4. Przełożyć ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką. Uformować ciasto w kwadrat, a następnie zawinąć górną i dolną część do środka i zrolować w kształt bochenka, naciskając z góry na końce, aby je zaokrąglić.

5. Wymieszać ze sobą wszystkie ziarna na dużej tacy. Zrolować bochenek na czystym wilgotnym ręczniku, a następnie obtoczyć go w mieszance ziaren. Położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (tak, aby miejsce łączenia ciasta znalazło się na spodzie) i przykryć folią spożywczą. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.


PIECZENIE

1. Wlać 100 ml wody na dno komory piekarnika. Ustawić program pieczenia PlusSteam z funkcją termoobiegu. Nacisnąć przycisk PlusSteam i zaczekać, aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 230°C*.

2. Umieścić blachę w piekarniku, po 10 sekundach zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor.

*Pieczenie tradycyjne: nagrzać wstępnie piekarnik do temperatury 230°C. Umieścić blachę w piekarniku i po 10 sekundach zmniejszyć temperaturę do 200 C. Piec przez 15-20 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.

WYPIEKAJ CHLEB JAK Z PIEKARNI

Nasz wielofunkcyjny piekarnik PlusSteam umożliwia pieczenie i grillowanie podobnie jak tradycyjny piekarnik. Ale pozwala także wykorzystać możliwości pary. Dzięki temu każdy bochenek chleba, bułka i focaccia są zawsze takie, jak być powinny.
ZOBACZ WIELOFUNKCYJNY PIEKARNIK PAROWY