Jak użyć piekarnika do wyrastania ciasto drożdżowego?

Ostatnia aktualizacja 29.10.2021 09:55

Problem

  • Jak można użyć piekarnika, aby wyrosło ciasto drożdżowe, jeśli urządzenie nie ma programu wyrastania?
  • Instrukcja obsługi nie opisuje, jakiego ustawienia można uzyć do wyrastania ciasta drożdżowego.

Dotyczy

  • piekarniki
  • kuchnie wolnostojące

Rozwiązanie

1. Optymalna temperatura do wzrostu drożdży wynosi od 30°C do 40°C.

W niższych temperaturach wzrost objętości ciasta drożdżowego trwa dłużej.

2. Jeżeli urządzenie nie jest wyposażone w program wyrastania ciasta, należy postępować w następujący sposób:

  • Nastawić piekarnik na 30-40°C z dowolnym rodzajem grzania.
  • Pozwolić urządzeniu nagrzać się przez 5 minut, a następnie wyłączyć piekarnik.
  • Następnie włożyć miskę z ciastem drożdżowym do piekarnika. Ponieważ ciasto drożdżowe potrzebuje wilgoci do wyrośnięcia, przykryj miskę np. wilgotną ściereczką.
  • Zamknąć drzwi piekarnika.
  • Po około 20-30 minutach ciasto powinno zwiększyć swoją objętość i można je dalej przetwarzać zgodnie z przepisem.