Jak przechowywać żywność w chłodziarce i zamrażarce?

Ostatnia aktualizacja 22.10.2019 10:53


Pytanie:

  • Jak przechowywać żywność w chłodziarce i zamrażarce?

Dotyczy:

  • Chłodziarki
  • Chłodziarko-zamrażarki
  • Zamrażarki

Ogólne wskazówki dotyczące przechowywania żywności w chłodziarce:

  • Należy unikać przepełnienia półek urządzenia, co zmniejsza cyrkulację powietrza i powoduje nierównomierne chłodzenie.
  • Przykryć żywność i wytrzeć pojemniki do sucha przed włożeniem ich do urządzenia. Ogranicza to gromadzenie się wilgoci wewnątrz urządzenia.
  • Zawinąć produkty o silnym zapachu lub wysokiej wilgotności.
  • Owoce i warzywa należy przechowywać w szufladach na warzywa, gdzie zatrzymana wilgoć pomaga zachować jakość żywności przez dłuższy czas. Większość owoców i warzyw należy przechowywać w niskiej temperaturze i przy wysokiej wilgotności.
  • Surowe mięso i drób należy dobrze zawinąć, aby nie dopuścić do wycieku i zanieczyszczenia innych produktów żywnościowych lub powierzchni. Mięso, które ma być przechowywane dłużej niż dwa dni, powinno zostać zamrożone.
  • Masło i ser: należy umieszczać w specjalnych hermetycznych pojemnikach lub zapakować w folię aluminiową bądź woreczki polietylenowe tak, aby maksymalnie ograniczyć dostęp powietrza.
  • Butelki: powinny mieć założone nakrętki i być przechowywane na półce na butelki wewnątrz chłodziarki lub na drzwiach.
  • Bananów, ziemniaków, cebuli i czosnku, jeśli nie są zapakowane, nie należy przechowywać w chłodziarce.
  • Gorące produkty spożywcze przed włożeniem do urządzenia należy schłodzić do temperatury pokojowej; w przeciwnym razie podniosą one temperaturę wewnątrz urządzenia i spowodują wzrost zużycia energii.
  • Produkty zawierające dużo wody lub wilgoci należy umieszczać w przedniej części półek (blisko drzwi). Jeśli takie produkty znajdą się zbyt blisko wylotu zimnego powietrza w chłodziarkach no-frost, mogą zamarznąć.

Ogólne wskazówki dotyczące przechowywania żywności w zamrażarce:

  • Aby zminimalizować odwodnienie i pogorszenie jakości żywności, należy stosować folię aluminiową, folię do zamrażania, worki do zamrażania lub hermetyczne pojemniki.
  • Usunąć jak najwięcej powietrza z opakowań i szczelnie je zamknąć. Uwięzione powietrze może powodować wysychanie żywności, zmianę koloru i niekorzystanie wpływać na smak produktu (przemrożenie).
  • Świeże mięso i drób przed zamrożeniem zawinąć w odpowiednią folię do zamrażania Nie zamrażać mięsa, które zostało całkowicie rozmrożone
  • Unikać umieszczania w zamrażarce zbyt dużej ilości ciepłego jedzenia w tym samym czasie. Spowoduje to przeciążenie zamrażarki, spowolni tempo zamrażania i może podnieść temperaturę zamrożonej żywności.
  • Nie przechowywać lodów, lizaków lodowych ani chleba na drzwiach zamrażarki lub na jej górnej półce: te obszary nie są najzimniejszymi częściami zamrażarki i w rezultacie produkty te mogą rozmrażać się szybciej
  • Należy pozostawić przestrzeń pomiędzy opakowaniami, aby zimne powietrze mogło swobodnie krążyć, pozwalając żywności zamarznąć tak szybko, jak to możliwe


Czy ten artykuł był pomocny?